Ajankohtaista (6)

Esa Tommola

Tuorein Rakennustutkimus RTS Oy:n Omakotirakentajatutkimuksen 2017/18 mukaan, Passiivikivitalot on noussut jo Suomen toiseksi suurimmaksi kivitalotoimittajaksi ohi Jämerän.

"Haikeaksi vetää", toteaa liikuttunut Passiivikivitalojen perustaja, Esa Tommola. "Aika on mennyt siivillä siitä, kun jo yli kymmenen vuotta sitten nostimme pystyyn Suomen ensimmäisiä Passiivikivitaloja. Melko tyhjästä on lähdetty auraamaan tietä perinteisiä harkkotaloja selvästi energiatehokkaammalle ja nopeammalle kivitalorakentamiselle. Rakennustapa oli Suomalaisille uutta. Tie ei ole konservatiivisella rakentamisen alalla ollut helppo, kaikenlaista on kuultu,mutta olo on nyt tyytyväinen. Olemme olleet oikealla tiellä. Töitä on tehty intohimolla ja rakkaudesta lajiin. Tänä päivänä Passiivikivitalojen rakentaminen on jo tunnustettua ja tunnettua. Passiivikivitalot on toimittanut jo satoja kivitaloja ja viimeiset vuodet meillä on ollut Suomen tyytyväisimmät kivitaloasiakkaat. Passiivikivitalojen energiatehokkuus ja turvallisuus on kiistatonta. Tästä on mukava jatkaa eteenpäin, kun vihdoin jo kymmenen vuotta laskussa ollut pientalorakentaminen osoittaa nyt selviä elpymisen merkkejä. Tutkimusten mukaan Suomalaiset haluaisivat asua omakotitaloissa ja haluituin ulkoseinäratkaisu on kivitalo."

Passiivikivitalot vahvisti tasettaan ja turvasi taloudellisen asemansa, kun kaksi merkittävää sijoittajaa tuli yhtiön omistajaksi 22.5.2017 vahvistetulla omistusrakenteen muutoksella. Passiivikivitalojen pääomistajiksi nousivat yhteensä 60 %:n osuudella pääomasijoittamiseen erikoistuneet Angel Partners ja Mirallas. Henkilöstön hallussa on nyt vajaat 40 %:a yhtiöstä. Pääoman lisäksi sijoittajat tuovat Passiivikivitaloihin rutkasti osaamista.

“Passiivikivitaloilla on Rakennustutkimus RTS Oy:n 2016/2017 tutkimuksen mukaan Suomen tyytyväisimmät kivitaloasiakkaat, jonka päälle on hyvä lähteä rakentamaan entistäkin parempaa asiakaskokemusta ja sitä kautta kasvua pientalomarkkinoilla.”, toteaa uusi hallituksen puheenjohtaja Heikki Halme.

growth

Suomen paraatipaikalle rakennettavan Amos Andersonin Taidemuseon betonirakenteet ovat poikkeuksellisen vahvat. Iso betonikohde vaatii erinomaisen kuivatusjärjestelmän: Tulilattia kuivattaa betonin nopeasti ja pitää rakennusaikana rakennuksen lämpötilan sopivana.

Lasipalatsi-työmaan päätoteuttajan eli Haahtela-rakennuttaminen Oy:n työpäällikkö Tuukka Turunen luonnehtii kohdetta vaativaksi. Uutta, pääosin maan alle rakentuvaa Amos Andersonin Taidemuseota rakennetaan metrotunnelien yläpuolella. Työt käynnistyivät tammikuussa 2016, ja kohde valmistuu Helsingin keskustaan keväällä 2018.

Turunen luottaa Tulilattia Oy:n patentoituun kuivatusmenetelmään niin paljon, että uskoo museon vahvimpien betonirakenteiden kuivuvan selvästi tavanomaista nopeammin. Näiden erikoiskuivatettujen rakenteiden rakentaminen alkaa marras-joulukuussa.

- Teemme vielä paljolti tutkimustyötä. Etsimme lopullisia yksityiskohtia tähän menetelmään, kun näin isossa mittakaavassa kuivatusjärjestelmää ei ole aiemmin toteutettu. Apunamme on monia rakentamisfysikaalisten menetelmien asiantuntijoita, joten hyvältä näyttää, Turunen taustoittaa.

Yksi näistä asiantuntijoista on rakennuskonsultti Sakari Kaustinen, joka kuunteli viime vuonna Rakennusfysiikkapäivillä Passiivikivitalojen toimitusjohtaja Esa Tommolan selostusta Tulilattia-lämmitysjärjestelmästä. Tulilattia valittiin Rakennusfysiikkapäivillä vuoden tuotekehitysuutuudeksi kosteusrakentamisessa.

Tommola mainitsee, että Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) ryhmä osoitti Tulilattia-järjestelmän nopeuttavan huomattavasti lattioiden kuivattamista.

- Betoni kuivui lattialaatan sisällä ilmalämmityskanavassa jopa yli kolme kertaa tehokkaammin kuin tavallinen pinnan kautta kuivatus, Tommola kertoo.

TTY seurasi myös Vantaan asuntomessuilla Passiivikivitalojen rakennusta touko-kesäkuussa 2015. Asuntomessut palkitsi kohteen teknisen ratkaisun.

Kaustinen linkitti Haahtelan rakentajat ja Esa Tommolan, ja piakkoin Haahtela valitsi Tulilattia Oy:n taidemuseon vaativimpien betonirakenteiden kuivattajaksi.

periaatekuva800x460

 

Erikoiskuivatus lattiaan ja kattoon

Tulevan kaksikerroksisen museon vaativimmat betonirakenteet ovat väli- ja yläpohjissa. Välipohja on noin 400-millimetristä teräsbetonia. Tämä noin 1 250 neliömetrin betonirakenne pitää saada nopeasti kuivaksi, sillä sen päälle asennetaan puulattia. Yläpohjassa eli katon kantavissa rakenteissa on enimmillään yli metrin paksuisesti betonia. Tämä massa on kupolissa, joka nousee maanpinnan tasolle.

Sakari Kaustinen selvittää, että betonikuutiota kohti käytetään vain 20 litraa ylimääräistä vettä, joka ei sitoudu betoniin, mutta sekin pitää saada kuivatettua. Rakennuksen ulkopinnan betonirakenne pitää nopeasti eristää bitumikermillä.

- Kun vaippa on likimain kokonaan maan sisällä, betoni voi kuivua vain yhteen suuntaan, sisälle päin. Sehän on normaalisti hirveä tilanne, Kaustinen alustaa.

Kaustinen jatkaa, että tavanomainen betonin kuivatus on usein tehotonta, mutta tulilattia perustuu suljettuun ja lämmitettyyn ilmankiertoon.  Tyypillisesti betonin kuivatus nostattaa tilan lämpötilan liian korkeaksi, mutta tulilattian kuivatuslämpö ei häiritse, kun ilma kiertää tehokkaasti rakenteeseen asennetuissa putkissa.

Kaustinen kiteyttää, että enää on saatava toteutus kuntoon. Iso kohde vaatii valtavat valutyöt, joten ne pitää valmistella tarkasti. Esimerkiksi lämmönjakoputket pitää sitoa niin tukevasti kiinni, että ne pysyvät.

Onnistumista varmistaa se, että Tulilattia Oy:n toimitusjohtaja Pasi Lehtimäki käy joka työmaalla valvomassa, että lämmönjakoputket kiinnitetään oikein.

Passiivikivitalot ja Tulilattia Oy esittäytyvät FinnBuild-messuilla 12.–14.10.2016 osastolla 6g91

Lisätiedot:

Esa Tommola 0207 781441, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tuukka Turunen 040 7501846, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tulilattia Oy on Esa Tommolan ja Pasi Lehtimäen vuonna 2010 Tampereelle perustettu yritys. Tulilattia-kuivatus- ja lämmitysmenetelmä perustuu Tommolan ja Lehtimäen monivuotiseen kehitystyöhön. Tulilattia sai menetelmäpatentin vuonna 2015. Tulilattia on asennettu yli sataan Passiivikivitaloon.

Passiivikivitalot on Rakennustutkimus RTS Oy:n (6/2016) mukaan Suomen toiseksi suurin kivitalopakettitoimittaja, kivitalopakettien kasvavin ja suositelluin talotoimittaja sekä selvästi Suomen energiatehokkain koti.

Vuonna 1983 perustettu rakentamisen markkinoihin erikoistunut puolueeton tutkimusyritys Rakennustutkimus RTS Oy  haastattelee vuosittain noin 5 000 omakotitalorakentajaa, lomarakentajaa ja asuntokorjaajaa. Tutkimuksissa selvitetään laajasti rakentajien valintoja, taustoja, tiedonhankintaa, mielikuvia, mieltymyksiä ja kokemuksia - tietoa, jota johtavat rakennusalan yritykset, viranomaiset ja kuluttajat hyödyntävät päätöksenteossaan. DI Aarne Jussila on yrittäjä, Rakennustutkimus RTS:n toimitusjohtaja ja myös itse monta omakotitaloa rakentanut. Jussila kertoo kokemuksistaan ja havainnoistaan Passiivikivitaloista.

Aarne Jussila pienennetty

Rakennustutkimus RTS Oy:n toimitusjohtaja, DI Aarne Jussila katsoo tutkijana asumisen ratkaisuja rakentajan ja asukkaan näkökulmasta. Vaatimukset asettuvat silloin osapuilleen järjestykseen viihtyvyys, toimivuus, terveellisyys, hoidettavuus ja taloudellisuus.

- Messuilla Passiivikivitaloihin tutustuessani olen huomannut, että taloissa on erinomainen viihtyvyys ja toimivuus, kertoo Jussila. - Passiivikivitalojen hyvänä pidetty myynti- ja suunnittelupalvelu ratkaisee nämä tekijät yksilöllisesti. Henkilökohtaisesti mieleeni on jäänyt talojen valoisuus, avarat ja toimivat huonetilat, hyvä arkkitehtuuri, laadukkaat ja kestävät materiaalit, sekä helppokäyttöinen ja kestävän oloinen talotekniikka. Sisäilma, lämmitys ja kosteusturvallisuus on ratkaistu terveellisellä tavalla ja talot ovat kestäviä ja helppohoitoisia.

- Passiivikivitalojen rakentamiskustannukset ovat tutkimuksemme mukaan edulliset ja niihin omatoiminen rakentaja saa helposti myös säästöjä. Rakenteiden ja tekniikan kestävyys, helppohoitoisuus sekä lämmitysratkaisu takaavat edulliset ylläpitokustannukset.

- Insinöörinä ja itsekin rakentaneena on huomioni ensiksi kiinnittynyt passiivitriploihin ja rakentamisen sujuvuuteen, kertoo Jussila. - Messukäynnillä on saanut uskottavan kuvan Passiivikivitalon helposta ja nopeasta rakentamistavasta.

Toinen Aarne Jussilan mieleen jäänyt mielenkiintoinen erikoisuus on Passiivikivitaloon kuuluva Tulilattia-lämmitys. - Kun Tulilattiaan liitetään ulkoseinien ja ikkunoiden erinomaiset lämmöneristysominaisuudet ja hyvä tiiveys ja ilmanvaihdon lämmöntalteenotto, tulee talosta energiatehokas passiivikivitalo hyvin pienin lämmityskustannuksin, toteaa Jussila.

- Kolmas asia, johon huomioni kiinnittyy, on hyvä sisäilma ja kosteusturvallisuus, jotka kivirakenteisessa Passiivikivitalossa on teknisesti erinomaisesti pystytty ratkaisemaan, kertoo Jussila.

 

Mitä RTS-tutkimus kertoo Passiivikivitaloista?

RTSTUTKII logo

RTS-tutkimusraportin 5/2015 mukaan

- Passiivikivitalot on Suomen suositelluin talotoimittaja, ja

- selkeästi energiatehokkain koti.

 

Erityisesti muihin kivitalotoimittajiin verrattuna rakentajat tuntevat Passiivikivitalot  hyvästä myynti- ja suunnittelupalvelusta ja hyvästä hintakilpailukyvystä.

Rakentajat pitävät myös siitä, että Passiivikivitaloihin on helppo tutustua (mm. messut ja talonäytökset) ja että sen rakennustapa sopii hyvin omatoimisille.

Passiivikivitalojen tuote on varsin poikkeuksellinen ja onkin erityisesti edelläkävijöiksi itsensä kokevien rakentajien suosima. 

RTS palvelee kuluttajia ja rakentamisen ammattilaisia osoitteessa: www.suomirakentaa.fi.

Passiivikivitalojen myyntipäällikkö haastatteli eduskunnan tarkastusvaliokunnan raporttiin liittyen Ympäristöministeriön kosteus- ja hometalkoiden ohjausryhmässä istuvaa rakennusinsinööri Ahti Junttilaa Suomen rakentamisen nykytilasta. Ahti Junttila on toimitusjohtaja, Rakennusmestarit ja –insinöörit AMK RKL.


Eduskunnan tarkastusvaliokunta on todennut, että Suomessa kosteus- ja homeongelmien torjunta on epäonnistunut. Valiokunnan arvion mukaan terveyshaittoja aiheuttavat rakennusten kosteus- ja homevauriot ovat vain lisääntyneet. Mietinnössä on myös todettu, että ongelmat voivat kasvaa entisestään ellei välittömiä korjaustoimenpiteitä aloiteta mahdollisimman pian. Erityisen huolestuneita ollaan kosteus- ja homevaurioiden vaikutuksista lapsiin ja nuoriin. Pinnalle nostettuja muutoksia on esimerkiksi rakentamisen kosteudenhallinnan ja osaamisen parantaminen.


Valiokunta esitteli työterveyslaitoksella 2013 teettämänsä hometutkimuksen eduskunnan istunnossa. Tutkimuksesta ilmenee, että 600 000 – 800 000 suomalaista altistuu päivittäin kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamille epäpuhtauksille. Tilanne on otettava vakavasti, sillä noin 200 hoitoalan rakennusta on välittömässä korjaustarpeessa. Määrä vastaa neljännestä kokonaismäärästä. 1200 koulua pitäisi remontoida välittömästi. Pientaloja tulisi korjata 250 000 kappaletta hyvin pian, joista 6/10 talossa hometta on merkittävästi. Nykyisen korjausvelan suuruudeksi on arvioitu noin 30-50 miljardia euroa.

 


Energiatehokkuuden vaatimuksia on kiristetty 01.07.2012. Miten teidän mielestänne vaatimusten kiristyminen vaikuttaa rakentamiseen?

Rakennusalan laajaan ammattitaitoon tulisi panostaa entisestään. Rakennusalan määräykset tulevat kiristymään entisestään ja ne ohjaavat rakentamaan yhä enemmän passiivitaloja.  Tämän vuoksi passiivitalotoimittajien tulee panostaa opastukseen ja valvontaan. Rakennusalalla on kehitettävää ammattiylpeydessä ja huolellisuudessa, mikä on ollut hieman heikkoa yleisesti viimeisen 10-15 vuoden aikana.

Miten rakennusalaa tulisi mielestänne kehittää?

Talotoimittajien pitäisi kehittää sisäistä toimintaa tavoitteena, että rakennuttajataho ymmärtää tuotteen kaikki ominaisuudet ja rakennustavan hyvin. Rakentajien pitää siis ymmärtää kokonaisuus ennen kuin he tarttuvat lapioon. Tuotteen oikeanlainen käsittely ja hoito on ensisijaisen tärkeää, unohtamatta tietenkään huolellista toteutustapaa.

Suomeen on rakennettu paljon taloja mitkä eivät sovellu Suomen sää- ja ilmasto-olosuhteisiin. Mitä mieltä olette Passiivikivitalojen rakennustavasta?

Passiivienergialuokan taloissa tiiveys on todella tärkeää. Muun muassa höyrynsulku on oltava  tiivis, jotta talo saavuttaa sille asetetun tiiveystavoitteen. Passiiviluokan taloissa energiaa kuluu vähän, joten rakentajien tulisi panostaa lämmitysmuotoa täydentäviin ratkaisuihin kuten sähköön, puuhun tai aurinkoon. Nämä talot vaativat koneellisen, tehokkaalla lämmön talteenotolla varustetun ilmanvaihdon, joten järjestelmän huolto myös korostuu.

Suomen rakennusten nykytilan korjausarvio vastaa Suomen vuotuista kokonaisbudjettia. Pystytäänkö Passiivikivitalojen rakennustavalla vaikuttamaan home- ja kosteusvaurioiden ehkäisemiseen tulevaisuudessa?

Passiivikivitaloissa on hyvä, kun ulkoseinämateriaali pysyy samana anturasta kattoon. Valuvaiheessa on huolehdittava, että betonin suhde on oikea. Seinärakenteiden kulmakivet ovat usein Suomessa herkkä paikka kosteudelle ja murtumiselle. Passiivikivitalojen kulmatriplo on hyvin suunniteltu ratkaisu näille ongelmille.

Voitteko suositella Passiivikivitaloa?

Passiivikivitalojen ratkaisu on huolellisesti toteutettuna hyvä vaihtoehto. Perheen juniori on valinnut Passiivikivitalon heidän tulevaksi kodikseen, joten saanen tutustua lisää tuotteenne ominaisuuksiin.

Viimeisimmät uutiset

 • 17 elo

  24.8 Espoo

  Torstaina 24.8.2017 klo 17:00-19:00 Dynikinkuja 16, 02920 Espoo   TERVETULOA TALOESITTELYYN ESPOOSEEN TORSTAINA 24.8. KLO 17-19! Mikäli talonrakentaminen on ajankohtaista,…
  Lue lisää...
 • 09 elo

  16.8 Kerava

  Keskiviikkona 16.8.2017 klo 17:00-19:30 Kangasperhontie 18, 04230 Kerava   Mikäli talonrakentaminen on ajankohtaista, niin nyt on erinomainen mahdollisuus päästä tutustumaan…
  Lue lisää...

Ota yhteyttä

Passiivikivitalot
Lapinniemenranta 4

33180 TAMPERE

0207 780 444

Löydät meidät myös Facebookista!

myynti(ät)passiivikivitalot.fi