Blogi | Passiivikivitalot

Mitä rakentajat katuvat? Lue ja ota kokeneilta opiksi!

Kirjoittanut Passiivikivitalot Nordic Oy | Nov 3, 2019 5:13:42 PM

 

Useimmat meistä eivät rakenna itselleen elämänsä aikana montaa taloa: tavallisesti yksi tai kaksi riittää. Kun uuteen kotiin on päästy muuttamaan, on jälkiviisastelun aika. Kyselimme eri puu- ja kivitalorakentajilta, mitä he olisivat tehneet toisin. Vastaukset saattavat yllättää!

Katumus 1: aliarvioin rakennusajan

”Vuokrasimme rakentamisen ajaksi koko viisihenkiselle perheellemme kaksion. Pysyimme sitkeästi hyväntuulisina niin kauan, kun rakennusaika näytti pysyvän hallinnassa. Kun selvisi, ettei talo valmistukaan ajallaan, alkoivat neliöt tuntua tosi ahtailta.”

Rakennusajan venyminen kasvattaa kustannuksia ja kiristää hermoja. Jos rakentamisen ajan asutaan tilapäisessä kodissa, jonka kulut juoksevat koko ajan, ja joka ei ehkä ole mieleinen, koettelee viivästys kaikkia osallisia.

Kokemattomat rakentajat aliarvioivat usein rakentamiseen menevän ajan, mutta toisinaan saattavat talotoimittajillakin aikataulut pettää ja haasteet osoittautua ylivoimaisiksi. Siksi kilpailutusvaiheessa kannattaa katsoa myös muuta kuin talon hintaa: halvin voi tulla yllättävän kalliiksi.

Vältä katumus 1 näin:

  • Valitse talotoimittaja, joka on tunnettu jämptiydestään. Kysele referenssejä!
  • Jos omatoimirakennat ensimmäistä kertaa, jätä aikatauluun tilaa yrityksille ja erehdyksille.
  • Selvitä, tukeeko talotoimittaja sinua, jos omatoimirakennat. Onko tarjolla esim. koulutusta?
  •  Varaa budjettiin tilaa siten, että voit joustavasti vaihtaa hartiapankkirakentamisen hankalimmat vaiheet ulkopuoliselle tekijälle.

Katumus 2: yliarvioin omat voimani

”Aikaisemmin minua nauratti Leevi and the Leavingsin laulun pätkä ’se ei ole mies eikä mikään jos ei valmistu talo…’ Loppui se nauraminen, kun painoin päivätöissä ja käytin kaiken muun ajan rakentamiseen. Kävi vielä huono tuuri: sain flunssan jälkeen sydänlihastulehduksen, joten hommat jäivät makaamaan. Jos olisin painanut raksalla olemisen sijaan ylitöitä, olisin kevyesti maksanut niillä tuloilla ammattilaiselle rakentamisesta.”

Joillekin rakentaminen on kuin harrastus: hän nauttii raksahommista, työkalut pysyvät käsissä ja talo nousee niin näppärästi, että kohta jo suunnitellaan seuraavaa. Kaikki meistä eivät toisaalta ole rakennusmestarin taidoilla varustettuja Duracell-pupuja, eikä meidän tarvitsekaan olla.

Omien voimien ja ehtimisen arvioimisessa tarvitaankin todellisuudentajua. Rakentaminen vaatii vähintään organisointikykyä, kohtuullista peruskuntoa ja taitoa hahmottaa kokonaisuuksia. Entä miltä tuntuu ajatusleikki, jossa ajat suoraan töistä marraskuisessa räntäsateessa latomaan harkkoja?

Vältä katumus 2 näin:

  • Mitoita projekti ja siihen käytettävä aika realistisesti. Lepoon ja muuhun elämään on jäätävä riittävästi aikaa.
  • Teetä aikaa vievät ja kriittisimmät rakennusvaiheet ammattilaisella. Esimerkiksi lämpövalmis talotoimitus jää tavallisesti kohtuullisen hintaiseksi, ja vaativin runkorakennusvaihe valmistuu osaavissa käsissä nopeasti.
  •  Pidä huoli siitä, että omatoimirakentajana saat työtä varten laadukkaat suunnitelmat ja tukea materiaalitoimittajalta.

Katumus 3: rakennusbudjetti paukkui

”Lähti sisustuksen kanssa homma ihan lapasesta. Ilahduimme, kun rakenteiden kanssa pysyttiin budjetissa, ja päästimme ehkä siksikin hankinnat ryöstäytymään. Nykyään huokailuttaa aina kalliissa keittiössä, että olisiko kuitenkin vähempi riittänyt, ja montako reissua tälläkin rahalla oltaisiin tehty.”

Vastuuntuntoinen talotoimittaja tekee laskelmat yhdessä asiakkaiden kanssa, eikä kasvata lisämyyntitarkoituksessa budjettia epärealistisiin mittoihin.

Meillä Passiivikivitaloilla suunnittelu- ja laskentavaiheeseen paneudutaan aina perusteellisesti, ja kokonaisuus mitoitetaan asiakkaan budjettiin sopivaksi. Emme koskaan lupaa sellaista, mitä emme voisi pitää, ja edellytämme samaa myös yhteistyökumppaneiltamme. Siksi meitä pitävät arvossa myös aluekohteita ammatikseen rakentavat.

Vältä katumus 3 näin:

  • Valitse talotoimittaja, joka osaa kertoa sinulle kustannuksista avoimesti ja vähättelemättä.
  •  Ota budjetissa huomioon myös pitkäkestoiset kulut: erityisen huokean talopaketin pieniksi jäävät kustannukset saattavat ilahduttaa alussa, mutta talon kunnossapito- ja energiakulut kasautuvat kuukausittaisen lainaerän päälle maksettaviksi joka tapauksessa.
  • Jos perustelet hankintoja jälleenmyyntiarvolla, mieti, mikä siihen todella vaikuttaa. Harva on katunut esim. laadukkaisiin rakenteisiin panostamista.
  • Harkitse panostuskohteita ennen kaikkea tulevan arjen kautta. Mikä sinulle tuottaa iloa ja tekee elämästäsi mukavaa? Mitkä arvosi vaikuttavat valintoihin ja miksi?

Katumus 4: tehtiin talosta ”liian muodikas”

”Rakensimme viisi vuotta sitten, ja olin silloin tosi ihastunut sellaiseen valkoiseen, romanttiseen talonpoikaistyyliin. Meillä on kaikki kattolistoista kaapinoviin, talon ulkovuoraukseen ja talon ikkunoiden ulkoasuun tätä tyyliä. Nyt kyllästyttää, kun makuni on kehittynyt pelkistetymmäksi.”

Jokohan kellertävät mäntypuolipaneelit ovat taas kohta in? Muoti vaihtuu, ja talo on sijoitus, jonka pitäisi kestää aikaa. Tyylin kanssa irrotellaan turvallisemmin, jos oma maku on varma: persoonalliset mieltymykset nimittäin tapaavat pysyä voimassa paremmin kuin muodin terävin kärki.

Vältä katumus 4 näin:

  • Pidä suuret, vaikeasti muutettavat rakenteet neutraaleina ja anna muodin halutessasi näkyä pienemmissä, helposti muokattavissa sisustusyksityiskohdissa.
  •  Panosta klassikoihin: kukaan ei koskaan ole tainnut kyllästyä ikkunasta näkyvään luontoon, kauniisti taittuvaan valoon tai takan liekkien katseluun.
  • Etsi inspiraatiota taloon ja sen sisustukseen harrastuksistasi, mukavista muistoista ja arvoistasi. Silloin kodista tulee oman oloinen.
  • Älä perustele muotihankintoja jälleenmyyntiarvolla, sillä ne harvoin todellisuudessa kasvattavat sitä.

Katumus 5: olisin rakentanut aikaisemmin, jos olisin tiennyt, että kaikki sujuukin hyvin

”Olin kuullut kauhujuttuja hajoavista perheistä, stressiperäisistä mahahaavoista, siitä, miten lapset vierastavat isiä, jota ei koskaan näy… päätin, etten ikinä rakenna taloa, mutta sitten talotoimittaja onnistui vakuuttamaan minut. Ja kas: kaikki menikin paremmin kuin hyvin. Sapettaa, että maksoin monta vuotta vuokraa, kun olisin voinut maksella talolainaa pois.”

Suomalaiset on tehty sisusta ja sankaritarinoista. Tarinoiden kuuleminen ja kaameiden kokemusten lueskelu netistä saattavat kuitenkin loihtia talonrakennuksesta mörön.

Möröistä voi olla hyötyäkin: ne saattavat maadoittaa pilvilinnan rakentelijoiden haaveet järkirakentamiseksi, ja jääkiekossa möröt ovat osoittautuneet erityisen käytännöllisiksi otuksiksi. Joskus kuitenkin käy niin, että mörkö pelottelee omasta talosta haaveilevan tyytymään elämäntapaan, joka ei tunnu omalta.

Vältä katumus 5 näin:

  • Valitse Passiivikivitalo. Viimeistään suunnitteluvaiheessa huomaat, miten varmoissa käsissä rakennusurakka on.
  • Älä edes kuvittele, että sinun pitäisi osata yksin ja hallita koko projekti. Olemme kaverinasi sen alusta loppuun, ja halutessasi saat talosi vaikka avaimet käteen -toimituksena.
  • Ota ensimmäinen askel. Soita tai viestitä meille, jutustellaan ja pohditaan rakentamisasioita yhdessä.

Mörköjä voi myös haastaa lukemalla meidän tyytyväisten rakentajiemme tarinoita.