Blogi | Passiivikivitalot

Miten hartiapankkirakentamisesta selviää järjissään?

Kirjoittanut Passiivikivitalot Nordic Oy | Dec 10, 2019 1:09:44 PM

Hartiapankkirakentamista suunnittelevia pelotellaan toisinaan sillä, mitä projekti voi tehdä perheelle, parisuhteelle ja ylipäätään elämänhallinnalle. Tarinoissa vilahtelee kiukkuisia puolisoita, ristiin menneitä odotuksia, burn outeja ja kestämättömiä rakennusratkaisuja.

Kuinka rakentaa niin, ettei projektista tule mörköä?

Pidä odotukset (itseäsi kohtaan) realistisina

Huolilta ja stressiltä ei oikein voi välttyä, kun pelissä ovat isot rahat ja oma koti. Ellet tilaa avaimet käteen -pakettia, on todennäköistä, että yllätyksiä tulee ja väsymyskin saattaa iskeä. Niiden kanssa pärjää, kun on jo valmiiksi asennoitunut tekemään riittävän hyvää, riittävällä vauhdilla. Perfektionismi altistaa väsähtämiselle.

Ennen kaikkea talonrakennusta ei kannata ajatella kilpailuna, jossa pitää voittaa naapuri tai se suvun sankarirakentaja, jonka talo pystytettiin Jatkosodan aikana viikossa, vasemmalla kädellä samalla pellot kyntäen.

Valmistaudu siis olemaan itsellesi armollinen. Talon rakennus on jo sellaisenaan kova juttu. Älä luo itsellesi ylimääräisiä paineita sen kylkeen.

Suunnittele kalenteriin etappeja

Samaan hengenvetoon mahdollisimman rennon suhtautumisen kanssa on muistutettava, että joitakin aikatauluja kannattaa itselleen asettaa. Osa rakennusvaiheista suorastaan edellyttää ripeämpää etenemistä, joten hommaan voi hakea myös intervallimaista otetta: aikataulukriittinen äkkiä pois, sitten hetki lepoa, seuraava rutistus, taas lepoa…

Joillekin sopii myös rakentamiselle varatun ajan kirjaaminen kalenteriin. Kun raksastunnit merkkaa etukäteen, koko perheen on helpompi ennakoida tilannetta, ja toisaalta tulee myös aikataulutettua itselleen vapaa-aikaa.

Hyvin tavallista on, että projekti alkaa karkailla käsistä, kun loppusuora häämöttää. Mikäli talossa jo asutaan, jäävät ”ihan hyvät” väliaikaisratkaisut yllättävän usein voimaan. Monessa kodissa asennellaan jalkalistat paikalleen vasta, kun talo aiotaan myydä. 

Meillä Passiivikivitaloilla projekti suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa. Kokemuksemme avulla aikataulu mitoittuu realistiseksi. Tavoitteenamme on, että myös hartiapankkirakentajalla on turvallinen tunne rakentamisprojektistaan.

Muista levätä

Tätä ei voi kyllin korostaa. Kuten urheilijaakin, myös talonrakentajaa voi uhata ”ylikunto” ja sen seurauksena burn out, mikäli vauhtiaan ei tajua hidastaa.

Näistä merkeistä ymmärrät, että on aika hengähtää:

  •       ”Rakennat” jatkuvasti myös öisin: joko makaat hereillä pohtimassa urakkaa tai esim. kokoat painajaisissasi kirkkoa sokeripaloista. Kaatosateessa.
  •       Olet päivittäin kireä ja ärtynyt.
  •       Alat tehdä normaalia enemmän virheitä.
  •       Ahdistut pienistäkin vastoinkäymisistä niin, että työkaluja tulee lennäteltyä pitkin työmaata.

Kuten päivätyössä, myös rakennushommissa saattaa käydä niin, että työn imu vie mukanaan. Silloin kello unohtuu, ja äkkiä sitä huomaa latovansa harkkoja nousevan auringon kuulaassa valossa. (Puhelimessa odottaa 18 vastaamatonta puhelua ja 21 huolestunutta viestiä.) Rakentamisen flow on mainio renki, mutta huono isäntä: nauti siitä vain sopivina annoksina.

Pidä huoli myös ”mikrolevosta”: tauota työtä, venyttele, syö eväät, soita kotiin, selaa hetki somea. Vartti tai puoli tuntia lepoa tehostaa seuraavaa työjaksoa.

Pyydä apua

Yksin selviämisen eetos on rakentajalle salakavala vihollinen. Vaikka et taloa talkoilla rakentaisikaan, kannattaa kaveria kysäistä avuksi – etenkin, mikäli joku projektin vaiheista alkaa kiristää hermoja. Ylittämättömältä tuntuvasta esteestä pääsee kyllä yli, jos toinen punnertaa apuna.

Passiivikivitalon rakentajilla ovat tukena paitsi hyvät suunnitelmat, myös muu Passiivikivitalojen asiantuntijoiden apu. Ja jos joku hartiapankkirakentamisen vaiheista ei tunnu sujuvan, sen voi ulkoistaa myös matkan varrella. Verkostomme kokeneet urakoitsijat tuntevat Passiivikivitalojen menetelmät ja ovat luotettaviksi havaittuja.

Osallista lähimmät

On ymmärrettävää, ettet ehkä halua appivanhempia tai suvun besserwisseriä paikalle neuvomaan, mutta muuten läheisiä kannattaa osallistaa projektiin mahdollisuuksien mukaan. Se auttaa heitä näkemään, mitä työ vaatii, laittaa ajankäytön mittakaavaan ja tekee rakentamisesta henkilökohtaisen näytön paikan sijaan yhteisen jutun.

Lapset osallistuvat rakennustyöhön useimmiten mielellään, vaikka heitä ei aivan valtoimenaan voikaan päästää askartelemaan esim. käsisirkkelin tai lekan kanssa. Pienimmille kannattaa varata muutama lelutyökalu ja isompia voi jo ohjata hyödyllisiin hommiin – tärkeintä on tunne osallistumisesta ja yhdessä tekemisestä.

Pitäkää toisenne ajan tasalla

Sanotaan, että rakentamisen aikana rakoileva perheonni ei rakoile itse rakentamisen, vaan kommunikaation puutteen vuoksi. Tässä piilee varmasti ainakin osittainen totuus.

Juttelu projektin etenemisestä ja sen mahdollisista karikoista helpottaa kummasti oloa. Samalla toinen saa päivityksen paitsi päivän tunnelmista, myös siitä, missä teknisesti mennään. Vihoviimeisin syy olla kertomatta ajatuksistaan on häpeä: jos jokin on mennyt pieleen, asian vatvominen yksin vääristää mittasuhteet.

Molemmilta osapuolilta edellytetään kunnioitusta ja erityistä hienotunteisuutta, kun työn alla on stressaava projekti: on hyvä muistaa, että tässä ollaan samalla puolella ja edetään kohti yhteistä päämäärää, kumpikin mahdollisuuksiensa mukaan.

Muista: Rakentaminen ei kestä ikuisesti!

Rakentaminen on useimmille meistä vain välivaihe matkalla kohti omaa unelmien kotia. Talosi valmistuu kyllä. Jos tekemättömistä töistä alkaa tulla kirjaimellisesti talonkokoinen mörkö, kannattaa katse siirtää kokonaiskuvasta lähimpään tehtävään ja hoitaa se pois alta. Askel kerrallaan edetessä jännittää vähemmän ja tulostakin syntyy paremmin, kuin kymmentä asiaa yhtaikaa tekemällä.

Selviät kyllä!

Haluatko jutella hartiapankkirakentamisesta, tai onko haaveissasi oma kivitalo? Pirauta asiantuntijallemme: mietitään yhdessä, miten rakennusprojektisi saadaan onnistumaan!