Blogi | Passiivikivitalot

Omakotitalon rakentaminen: mistä aloittaa?

Kirjoittanut Passiivikivitalot Nordic Oy | Jul 31, 2019 12:07:01 PM

Suunnitteletko omakotitalon rakentamista tai rakennuttamista? Sinun ei tarvitse olla rakennusinsinööri tai timpuri käynnistääksesi projektin, mutta auttaa, jos tunnet perusasiat.

Paljolta voi jo säästyä valitsemalla talotoimittajansa fiksusti: luotettava yritys luotsaa sinut turvallisesti ja vaivojaan säästelemättä onnelliseksi talonomistajaksi. Lukaise tämä juttu ja tiedät, mitä talon rakentamisessa pääpiirteittään tapahtuu!

Tontin valinta

Sijainti on useimpien mielestä tontin valinnan oleellisin tekijä, sillä se määrittelee kiinteistön arvon pitkälle tulevaisuuteen.

Palveluiden ja kulkuyhteyksien äärellä tontti tapaa aina olla kalliimpi kuin syrjäseudulla, jossa toisaalta elämisen hintaan voi vuosittain tulla melkoinen siivu lisää kulkemisista. Samaan aikaan tontin sijainti on myös arvoperustainen valinta: kaipaako ympärilleen yhteisöä, luonnonrauhaa, tilaa vai kenties kulttuuririentoja?

Ennen kauppakirjan allekirjoittamista kannattaa selvittää vähintään alueen kaavamääräykset. Tietoja saat niistä paikalliselta rakennusvalvontatoimistolta. 

Pohjatutkimus kannattaa joko teettää itse tai vaatia tontin myyjältä ennen kaupan lukkoon lyömistä, sillä se voi vaikuttaa rakentamisen hintaan huomattavasti.

Pohjatutkimuksesta selviävät ainakin nämä kysymykset:

  • Minkälainen maaperä on?
  • Minkälaisen talon sille voi rakentaa?
  • Tarvitaanko kallion louhintaa, pitääkö paaluttaa?
  • Kuinka korkealla pohjavesi sijaitsee?

Kauppakirjasta voi tehdä ehdollisen, jolloin tontin mahdollisesti osoittautuessa vaikeaksi rakentaa tai peräti rakennusoikeudettomaksi voidaan kaupat perua. Jos tontti ostetaan kunnalta tai kaupungilta, nämä selvitykset on tavallisesti tehty jo etukäteen.

Tovi kannattaa myös omistaa sen miettimiselle, haluaako tontin talolle vai talon tontille.

Kaikki tontit ja talot eivät ole suoraan luotuja toisilleen: esim. yksikerroksisen talon rakentaminen rinnetontille voi käydä haastavaksi, eikä taajamatontille välttämättä saa lupaa rakentaa prinsessalinnaa. Rakkaalle sukutontille tai muuten mieleiselle rakennuspaikalle rakennettaessa moni on toisaalta halukas tarvittaessa tinkimään talon ominaisuuksista tontin vuoksi. 

Meillä Passiivikivitaloilla on hyvät yhteydet monien kuntien kaavoituksesta vastaaviin tahoihin, ja kumppaniverkostomme kautta voimme etsiä apunasi sopivaa tonttia.

Ota rohkeasti yhteyttä, jos kaipaat apua tontin etsintään!

Suunnittele kustannukset ja laadi budjetti

Omakotitalo on meistä useimmille elämän suurin sijoitus. Vaikka suunnittelisikin talon pysyvän suvun hallussa neljä sukupolvea, on järkevää pohtia hetki myös kiinteistön jälleenmyyntiarvoa suhteessa panostukseen – elämä voi yllättää.

Kiinteistön arvon säilymiseen vaikuttaa tontin sijainnin lisäksi se, miten talo kestää aikaa. Vastaako sen energiatehokkuus myös huomisen vaatimuksia? Onko sen materiaali pitkäikäistä, hengittävää ja ennen kaikkea kosteusturvallista? Hometaloa ei halua kukaan.

Passiivikivitalon kohdalla uskallamme luvata, ettei jälleenmyyntiarvo jää ainakaan itse rakennuksesta kiinni – niin lujaksi osoittautunut ja energiatehokas sen runko on.

Resurssien suunnittelussa kannattaa olla ennemmin realisti kuin optimisti. Rehellisen talomyyjän tunnistat siitä, että sinulta kysytään myös huolestuttavia kysymyksiä: riittääkö aika hartiapankkirakentamiseen, tai venyykö talous avaimet käteen -toimitukseen, onko tarjolla apukäsiä omasta takaa, miten on osaamisen laita?

Passiivikivitalon voit valita haluamaasi valmiuteen asti tehtynä, ja kokonaisuus sisältää aina vähintään rakennesuunnittelun ja tarvittaessa suunnittelun kokonaisvaltaisesti. Olemme tukenasi projektin alusta loppuun asti, olit sitten omatoimirakentaja, runkovalmiin talon ostaja tai muuttovalmiin ratkaisun ystävä.

Selvitä laina-asiat hyvissä ajoin pankin kanssa. Homman voi aloittaa eri pankkien sivuilta löytyvistä lainalaskureista, joiden kautta voit nykyään myös saada suoraan lainalupauksen. Yleensä lainalle tarvitaan ihan alkuun muukin vakuus kuin rakenteilla oleva talo, mutta tämän vakuuden merkitys pienenee taloprojektin edistyessä ja sen arvon kasvaessa pelkästä suunnitelmasta konkreettiseksi rakennukseksi.

Omakotitalon valinta ja suunnittelu

Tämä on monelle rakennusprojektin herkullisin vaihe. Kartoitetaan haaveita ja tarpeita sekä pohditaan, miltä elämä uudessa kodissa tulisi maistumaan.

Yksi tapa aloittaa suunnittelu on koota lista tarpeista ja toiveista, sitten sijoittaa ne keskenään tärkeysjärjestykseen.

Yhdessä talotoimittajan kanssa selvitetään, miten toiveet saadaan sopusointuun muiden yksityiskohtien kuten budjetin ja kaavamääräysten kanssa.

Kun toiveet ja budjetti on asetettu linjaan, on aika laatia luonnossuunnitelmat uudesta kodistasi. Passiivikivitaloilla kohteen suunnitteluun sisältyvät muun muassa:

  • luonnossuunnitelma
  • 3D-mallinnukset talosta
  • energialaskelmat.

Lisäksi tärkeä osa suunnitteluvaihetta on referenssikohteisiin tutustuminen. Ennen talotoimittajan valintaa kannattaa ehdottomasti jutella niiden aikaisempien asiakkaiden kanssa. Vielä parempi, jos pääset jututtamaan pystytysurakoitsijaa tai parhaillaan rakentavaa asiakasta: näin saat suodattamatonta ja avointa tietoa siitä, miten projekti on sujunut.

Meillä Passiivikivitaloilla uudet asiakkaat viedään aina tutustumaan referenssikohteisiin ja heitä suorastaan innostetaan jututtamaan aikaisemmin rakentaneita. Meidän parhaita “myyjiämme” ovat nimittäin taloonsa ja projektin kulkuun tyytyväiset asiakkaamme.

Tarjous ja päätöksenteko

Kun tarve ja budjetti ovat selvillä, luonnossuunnitelmat on tehty ja toimituksen sisältö on tiedossa, laatii talomyyjä tarjouksen. Jos toimituksen sisältöön tulee vielä tässä kohtaa muutoksia, päivitetään tarjousta. 

Asiakkaan hyväksyttyä tarjouksen tehdään kaupat. On suositeltavaa, että asiakas keskustelee ja sopii mahdollisista laina-asioista ja lainalupauksesta pankkinsa kanssa jo talomallin valinnan ja suunnittelun yhteydessä. Näin varmistetaan, että rakennus mitoitetaan oikein budjetin mukaan, kaupanteko sujuu mutkitta ja varsinainen rakennusprojekti alkaa sähäkästi.

Rakennuslupaprosessi käynnistyy

Rakentamiseen liittyy monia eri lupakäytäntöjä ja -prosesseja. Yksi tärkeimmistä on rakennusluvan hakeminen. Rakennuslupaa haetaan kunnan rakennusvalvonnasta ja rakennuslupaprosessin kesto vaihtelee muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen. 

Taloprojektin ennakkosuunnittelun merkitys korostuu myös rakennusluvan hakemisessa. Jos talosta tehdyt luonnokset ja suunnitelmat on laadittu hyvin, helpottaa tämä huomattavasti kunnan rakennusvalvonnan työskentelyä ja nopeuttaa etenemistä.

Muista, että rakentamista ei voi aloittaa ennen kuin rakennuslupa on myönnetty. Täysin tumput suorina ei kuitenkaan rakennuslupaprosessin aikana olla, vaan samaan aikaan on hyvä edistää esimerkiksi talon tarkempien suunnitelmien (esim. LVIS) laadintaa.

Rakentaminen alkaa

Kun rakennuslupa on plakkarissa, voidaan aloittaa varsinainen rakentaminen. Talon rakentaminen voidaan jakaa seuraaviin vaiheisiin:

  • maanrakennus ja liittymät kunnallistekniikkaan ja sähköverkkoon ( sähkö-, vesi- ja viemäriverkosto)
  • talon rungon rakentaminen
  • sisätyöt
  • ulkopinnoitus
  • valmiin talon luovutus
  • pihatyöt.

1. vaihe: maanrakennustyöt, perustus, liittymät kunnallistekniikkaan ja sähköverkkoon

Rakennustyöt aloitetaan tontilla tehtävillä maatöillä ja perustusten teolla. Maanrakennustyöt voivat, hieman tontista riippuen, pitää sisällään maa-aineksen kaivuuta ja kuljettamista, kantavan aineksen tuomista, kallion louhimista, puiden kaatamista ja tontin tasoittamista.

Kun tontti on saatu maanrakennustöiden osalta kuntoon, voidaan siirtyä talon perustusten tekoon. Perustusten tehtävänä on pitää talo tukevasti pystyssä sekä jakaa rakennuksen kuorma alla olevaan maaperään.Yleensä maanrakennustöiden yhteydessä vedetään myös kunnallistekniikka ja sähköt tontin rajalta rakennukselle.

2. vaihe: talon rungon rakentaminen

Kun perustukset on luotu huolella, on aika siirtyä talon rungon eli ulkoseinärakenteiden kimppuun. Runkorakentamisen vaatima aika ja vaiva riippuvat mm. valitusta rakennusmateriaalista ja talon osien valmiusasteesta.

Passiivikivitaloissa talon runko rakentuu erikoisharkoista eli Passiivitriploista. Näiden Neopor®-eristettyjen harkkojen sisään valetaan yhtenäinen kivisydän. Rakentaminen on vanhanaikaiseen kivirakentamiseen verrattuna nopeaa, sillä harkot painavat vain n. 4 kg, ja varsinaisen järeytensä kivitalo saa katonrajasta perustuksiin ulottuvasta kivisydämestä.

Seinien sekä ikkunoiden ja ovien lisäksi osana talon runkoa ovat kattorakenteet. Kaksikerroksissa taloissa välipohja jakaa talon kahteen kerrokseen ja toimii kantavana rakenteena yläkerran kuormalle. Passiivikivitaloissa välipohjan materiaalina käytetään useimmiten niin sanottua ontelolaattaa eli teräsbetonista valmistettua elementtiä.

Ontelolaatan miellyttävä erityispiirre on se, että laattojen jänneväli on pitkä, eli välipohjaan asennetut laatat kantavat ilman ylimääräistä tukea tai kantavia rakenteita ulkoseinästä toiseen. Tämä mahdollistaa entistä avaramman tilan käytön talon sisällä, kun ylimääräisiä kantavia väliseiniä ei välttämättä tarvita. Ontelolaatta myös vaimentaa tehokkaasti ääntä.

Talon yläpohja koostuu kattoristikoista ja uloimmasta kattorakenteesta eli vesikatosta. Yläpohjalla on myös tärkeä rooli talon energiatehokkuudessa. Siksi yläpohjan eritykset kannattaa tehdä mahdollisimman hyvin. Talon sisällä oleva lämpöenergia pyrkii nousemaan ylös, joten jos yläpohjan eritykset eivät ole riittävät, on lämpöhukka merkittävä.

3. vaihe: sisätyöt

Kun talo on saatettu säältä suojaan, voi sisätilojen työstäminen alkaa. Työhön sisältyvät mm. lattioiden betonivalut, väliseinien pystyttäminen sekä sisäseinien ja kattojen pinnoittaminen. Väliseinien työstössä on hyvä varmistaa, että esimerkiksi sähkö- ja LVI-työt tulevat tehtyä synkronoidusti seinärakenteiden kanssa. Näin sisätyöt etenevät jouhevasti ja sisäseinien pystytyksen jälkeen ei tule yllätyksiä vastaan.

4. vaihe: ulkopinnoitus

Talon pinnoitusvalinta määrittää paljon talon ulkonäköä ja suojaa talon rakenteita. Julkisivun materiaalin ja värin valintaan vaikuttavat paitsi asukkaan omat mieltymykset, myös voimassaolevat kaavamääräykset. Etenkään taajama-alueella et välttämättä voi valita julkisivun väriä täysin oman maun mukaan, vaan sen tulee noudattaa kaavoitusviranomaisen asettamia ehtoja. Tällä varmistetaan, että talojen yleisilme alueella säilyy mahdollisimman harmonisena.

Passiivikivitalojen suosituin ulkopinnoitusmateriaali on rappaus, joka voidaan seinien nopean kuivumisen vuoksi tehdä saman tien runkorakentamisen jälkeen. Monien yllätykseksi myös puuverhoilu on kivitaloon sopiva vaihtoehto. Se onkin oivallinen valinta, jos taloon halutaan ilmettä, joka sulautuu esimerkiksi puurakennettuun perinnemaisemaan.

5. vaihe: Valmiin talon luovutus   

Kun taloprojekti on valmis, on vuorossa talon virallinen luovutus uusille asukkaille. Talotoimittaja vastaa työmaasta toimituskokonaisuuden valmistumiseen saakka rakennustavasta riippuen. 

Avaimet käteen -toimituksessa luovutetaan muuttovalmis koti asukkaille, kun taas esimerkiksi säältä suojaan asennettu talo luovutetaan lämpövalmiina, eli ns. raakapinnalle tehtynä ilman sisätöitä. Passiivikivitaloilla lämpövalmis talo on aina visusti turvassa sääolosuhteilta, eikä asiakkaan omalla työllä ole runkovalmiin talon kanssa kiire.

Jäikö jokin askarruttamaan? Haluatko keskustella talonrakennuksen asiantuntijan kanssa ennen projektiin tarttumista? Me autamme!