Miten kivitalo rakennetaan?
Passiivikivitalo rakennetaan aina paikan päällä, KIVISYDÄN LÄMPÖHARKOISTA. Lämpöharkot ladotaan seinäksi, ja niiden sisään valetaan yhtenäinen, vankka kivisydän. Kivisydän-seinärakenne on niin hyvin hengittävä ja kuivuva, ettei esimerkiksi rakennusaikainen sade aiheuta sille kosteusriskiä.
Harkot painavat vain muutaman kilon, joten niiden käsittely on nopeaa ja näppärää – olit sitten ammatti- tai hartiapankkirakentaja. Omatoimirakentamiseen voi ottaa mukaan vaikka koko perheen.
Voiko kivitalo olla edullinen?
Kyllä voi. Perinteisesti todella kookkaat ja arkkitehtonisesti vaativat kohteet on rakennettu kivestä, ja tästä on jäänyt mielikuva, että kivitalo olisi aina valtavan kallis. Ehkä juuri siksi asiakkaillemme tavallisesti tulee myönteisenä yllätyksenä se, miten kohtuullisella hinnalla projektista selvitään. Lue tästä lisää kivitalon rakentamiskustannuksista!
Puutalossa hankintahinta voi olla aavistuksen kivitaloa matalampi, mutta puurakenne tarvitsee uusimista ja huoltoa tiheämmin kuin kivi, ja siksi puutalon kokonaishinta nousee vuosien mittaan. Niissä myös talon mahdollinen rapistuminen vaikuttaa jälleenmyyntihintaan varsin usein.
Passiivikivitalo säilyttää energiatehokkuutensa ja kosteusturvallisuutensa ansiosta arvonsa. Lisäksi sen lämmityskulut ovat vastaavan kokoista, tavallista puutaloa selvästi pienemmät, joten asuminen tulee vuosien mittaan varsin edulliseksi.
Asiakkaamme ovat poikkeuksetta olleet tyytyväisiä kotinsa hinta-laatusuhteeseen.
Voiko kivitalo homehtua?
Oikein suunnitelluissa ja toteutetuissa kivitalon rakenteissa ei ole orgaanisia ainesosia, jotka voisivat sitoa kosteutta ja homehtua. Niissä ei myöskään ole kosteudensulkukalvoja estämässä rakenteen hengittävyyttä. Siksi rakenteiden sisälle ei pääse syntymään mikrobivaurioita.
Kivisydän-seinärakenne hengittää erittäin tehokkaasti. Edes rakennusaikainen rankkasade ei jää muhimaan sen seiniin, ja talo voidaan myös rapata heti sen valmistuttua – rakenteiden kuivumista ei tarvitse jäädä odottelemaan.
Tämän lisäksi kaikki rakennesuunnittelijamme ovat erityisen perehtyneitä passiiviluokan kivitalon suunnitteluun ja osaavat kokemuksensa avulla välttää runkoon liittyvät riskirakenteet, joita muut eivät välttämättä vielä edes riskeiksi tunnista.
Olemme ylpeitä siitä, että voimme tarjota asiakkaillemme kodin, jonka sisäilman voi hyvällä syyllä odottaa pysyvän priimana.
Pitääkö kivitalon suunnittelusta huolehtia omatoimisesti?
Ei tarvitse. Meillä myös Passiivikitvitalo materiaalipaketti sisältää myös erityisesti passiivi- ja kivirakentamiseen erikoistuneen suunnittelutyön.
Mikään ei tietenkään estä käyttämästä esimerkiksi tuttua arkkitehtiä, mutta mitään tarvetta Passiivikivitalojen puolesta sille ei ole.
Mitä tarkoittavat lämpövalmis talo ja säältä suojaan -toimitus?
Passiivikivitalojen kohdalla ne tarkoittavat samaa asiaa: taloa, jonka koko runko seinineen, kattoineen, ovineen ja ikkunoineen on valmis ns. raakapinnalle asti. Talon kriittisimpien vaiheiden rakentamisesta vastaavat kokeneet ammattilaiset, ja rakennustyö käy heiltä rivakasti.
Kun talo on rakennettu lämpövalmiiksi, voi työtä jatkaa turvallisin mielin itse: olennaisimpia osia eivät pääse enää myrskyt tai pakkaset vaivaamaan.
Tarvitseeko minun käydä työmaalla, jos otan avaimet käteen -paketin?
Ei tarvitse.
Harva malttaa kuitenkaan kokonaan pysyä poissa paikalta, sillä oman talon synty on kiinnostavaa seurattavaa ja dokumentoitavaa. Moni haluaa esimerkiksi koota talon rakennusvaiheista itselleen kuvakansion, jota voi palata katselemaan vaikka takkatulen ääressä, kun projekti on viety päätökseen.
Avaimet käteen -rakentamisen vaivattomuus saattaa myös yllättää: Passiivikivitalo kasvaa harjakorkeuteensa osaavien rakentajien käsissä ilman, että asiakkaan puhelin pirisee päivittäin.
Mitä tapahtuu, jos en jaksakaan rakentaa taloa itse valmiiksi, vaikka niin oletin?
Ei hätää. Pidämme huolen asiakkaistamme: tuemme sekä säältä suojaan rakennetun talon että omatoimirakentajan projektia. Jos rakentamisen aikana asiakkaalle iskee epätoivo ja väsymys, voimme hypätä avuksi ja auttaa mm. sopivien urakoitsijoiden etsimisessä.
Kuinka kauan uuden kodin saamiseen menee aikaa?
Sopivan tontin löydyttyä aikaa kuluu aina joitakin kuukausia rakennusluvan saamiseen. Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä suuremmasta kaupungista on kyse, sitä pidemmälle rakennusluvan saaminen voi venyä. Sen jälkeen projekti lähtee etenemään vauhdilla, ja esimerkiksi avaimet käteen -kodin rakentaminen kestää tyypillisesti 6–10 kk. Rakentamisen laajuus ja toteutustapa vaikuttavat siihen, kauanko aikaa projekti vie.
Mistä kannattaa säästää, kun rakentaa?
Tätä kysymystä kannattaa lähteä pohtimaan nurinkurin: mistä ei kannata säästää.
Säästää ei kannata:
- talon energiatehokkuudesta, sillä silloin tilapäisen säästön maksaa suurina lämmityskuluina niin kauan, kuin talossa asuu.
- rakenteiden kosteusturvallisuudesta, sillä mikrobivaurioitunut talo on epäterveellinen asua ja erittäin vaikea saada kaupaksi.
- itselleen erityisen tärkeistä yksityiskohdista, jotka vaikuttavat päivittäiseen elämään: esimerkiksi kuraeteinen on lapsi- ja koiraperheessä satsaus, joka helpottaa joka syksy ja kevät arkea.
Suunnitteluvaiheessa käymme yksityiskohtaisesti yhdessä asiakkaan kanssa hänen toiveitaan, budjettiaan ja elämäntapaansa. Taitavat suunnittelijamme osaavat ehdottaa säästökohteita, joita useimmat asiakkaat eivät ole tulleet lainkaan ajatelleeksi, ja jotka eivät välttämättä vaikuta talon asuinominaisuuksiin tai ulkonäköön lainkaan.
Voiko kivitaloon tehdä ulkovuorauksen puusta?
Kyllä voi!
Jos esim. kaava sitä edellyttää tai asiakkaan silmää muuten viehättää perinteisen näköinen talo, ei ole mitään estettä tehdä rakennukseen perinteistä lautaverhoilua. Yllättyisit, jos tietäisit, kuinka moni perinnemaisemaan rakennettu ”puutalo” onkin rungoltaan kestävää, hengittävää ja kosteusturvallista passiiviharkkoa.
Jäikö sinulle vielä kysyttävää kivi- tai passiivitalorakentamisesta?
Ota yhteyttä, asiantuntijamme ratkovat mielellään kiperämpiäkin kysymyksiä!