Antura on rakennuksen alin osa, jonka tehtävänä on johtaa rakennusken kuormat maata vasten. Anturan leveys mitoitetaan maapohjan kantavuuden mukaan. Maapohjan kantavuus saadaan selville maaperätutkimuksessa.
Anturat tehdään betonista paikalla valaen tiivistetyn sorapatjan päälle. Kun maaperä ei ole riittävän kantavaa suunnitellaan rakennuksen alle paaluperustus varmistamaan vakaa perustus.
Passiivikivitalon anturan teossa käytetään talosta riippuen joko valmisanturamuotteja tai hyödynnetään valumuottien teossa kustannustehokkaasti KIVISYDÄN LÄMPÖHARKKOJA.
Passiivikivitalon vahvaa kivirunkoa suojaa molemmin puolin kosteusturvallinen Neopor®-eriste.
Ulkoseinän rakenne eristää lämmön lisäksi erittäin tehokkaasti ääntä. Siksi Passiivikivitalossa on miellyttävän rauhaisaa asua myös vilkkaissa taajamissa ja lentomelualueilla.
Talon kantava runko rakennetaan kotimaisten KIVISYDÄN LÄMPÖHARKKOJEN avulla. Kivisydän Lämpöharkkojen sisään valetaan kantava kivirunko (kivisydän), joka on yhtä kokonaisuutta anturasta vesikattoon asti – oli talossa sitten yksi tai vaikka viisi kerrosta.
Ulkoseinärakenne läpäisee vesihöyryä ja kuivuu siksi erittäin tehokkaasti. Se pysyy aina terveenä: seinään ei pääse kertymään sisäilmaongelmia aiheuttavaa mikrobikasvustoa.
Passiivikivitalon runko ei ole rakennusaikana arka kosteudelle, joten rakennusprojektin voi ajoittaa hyvin myös syksylle tai talvelle.
Passiivikivitalon kantavat väliseinät ladotaan betonimuottiharkoista, joiden sisään valetaan betoni. Massiiviset kantavat väliseinät ovat kosteusturvallisia ja eristävät tehokkaasti rakennuksen sisäpuolelta kantautuvia ääniä.
Kevyet väliseinät tehdään asiakkaan ja kohteen tarpeiden sekä tilojen käyttökohteiden mukaisesti, joko kivestä, kipsilevystä tai vaikkapa tiilestä.
Eri tiloissa voi olla erilaisia tarpeita ja vaatimuksia, jotka vaikuttavat väliseinämateriaalin ja rakenteen valintaan vaikkapa ääneneristyksen, kosteusturvallisuuden tai tilojen joustavan muuntautumiskyvyn kannalta.
Passiivikivitalon välipohjat tehdään pääsääntöisesti ontelolaatasta. Kun pitkällä jännevälillä varustetut ontelolaatat kantavat ulkoseinältä toiselle, ei kantavia väliseiniä välttämättä tarvita, ja tilat voi suunnitella niin avariksi kuin haluaa.
Mikäli rakennuksessa on ns. kantava alapohja tehdään myös alapohja pääsääntöisesti ontelolaatasta.
Monikerroksisessa talossa välipohjan massiivinen rakenne vaimentaa äänet lähes kuulumattomiin. Leikkidinosaurusten taistelun tai improvisoidun sählyturnauksen metelöinnit eivät siis kantaudu häiritsevästi muihin huoneisiin.
Kantavat kattorakenteet tehdään pääsääntöisesti puuristikkorakenteisina, mutta myös ontelolaattayläpohja saattaa nousta suunnittelupöydällä optimaaliseksi ja suositeltavaksi vaihtoehdoksi, kun tarvittavat ominaisuudet ja kokonaiskustannukset otetaan huomioon.
Kattorakenteisiin kuuluvat olennaisina osina myös höyrynsulku ja eristeet.
Höyrynsulkuna käytämme Finnfoam FK300 30 mm uretaanilevyä, joka mahdollistaa osaltaan työaikaisen vaipan lämmönpitävyyden ja tehokkaan vaipan tiivistyksen.
Päälämmöneristeeksi olemme valinneet eristyskyvyltään huippuluokkaisen ja kierrätysmateriaalisesta valmistettavan Ekovilla-puhallusvillan.
Vesikatevaihtoehtoja on monia kuten pelti, huopa, tiili tai vaikka viherkatto. Kate materiaali valitaan katon kallistukulman, asiakkaan tarpeen ja suunnittelussa vastaan tulevien tarpeiden mukaisesti. Aluskate ja vesikaton rakenne suunnitellaan aina huolellisesti kallsituskulman ja valitun vesikatemaetriaalin mukaisesti.
Ruukki Classic® -peltikate on muodostunut asiakkaidemme ja suunnittelijoiden suosikiksi toimituskokonaisuuksissamme.
Ikkuna ja ulko-ovi ovat olennainen ja tärkeä osa rakennuksen vaipan ominaisuuksia ja ulkonäköä.
Ikkunoiden ja ovien ominaisuuksien on vastattava ulkoseinien ja kattorakenteiden ohella mm. energiatehokkuudelle, kosteuturvallisuudelle ja tiiveydelle osoitettuihin vaatimuksiin.
Olemme valinneet ikkuna- ja ovitoimittajiksi Pihla Group, Pihla ja Tiivi tuotemerkit sekä Skaala ikkunat ja ovet osaksi Passiivikivitalot rakennuksen runkoa nimen omaan laatu ja ominaisuudet edellä optimaalista hinta-laatusuhdetta unohtamatta.
Tarjontaamme kuuluu myös laadukkaat ja kustannustehokkaat liukuovijärjestelmät yhdistämään sisä- ja terassitiloja luontevasti yhteen.
Passiivikivitalon pinnoitus valitaan kaavamääräysten ja omien mieltymysten mukaan. Passiivikivitalon seinärakenne on pinnoitettavissa pian valun jälkeen ja talo saadaan myös ulkopinnoituksen osalta valmiiksi jo rakentamisvaiheessa.
Rappaus on suosituin pinnoitusvaihtoehto, joka tekee kunniaa etenkin skandinaavisen pelkistetylle arkkitehtuurille.
Puuverhous sopii oivallisesti myös Passiivikivitaloon. Puuverhousta käytetään usein esim. perinneympäristössä tai maastoon sulautuvaa, luonnonmukaista ilmettä tavoiteltaessa.
Passiivikivitalo voidaan sujuvasti verhota myös kivellä, kivilevyllä tai tiilellä. Myös hyvin suunnitellut tehosteet erilaisilla materiaaleilla rytmittävät julkisivun ilmettä kivasti.
Rakennuksen vaipan tiiveys eri rakennusosien liitoskohdissa sekä läpivienneissä on oleellinen asia rakennuksen energiatehokkuuden ja kosteusturvallisuuden kannalta.
Olemme tarkkaan miettineet tuotteet ja materiaalit sekä niiden keskinäiset liitokset huippu tiiveysluvun toteuttamisen varmistamiseksi Passiivikivitalokohteissa.
Osoituksena tästä olemme sisällyttäneet tarjottaviin kokonaisuuksiimme kaksiosaisen tiiveysmittauksen. Ensimmäinen mittaus tehdään, kun runko on ikkunoineen ja ovineen sekä kattorakenteineen siinä vaiheessa, että rakenteet ovat auki ja mahdollisten eri materiaaliliitoskohtien vuotojen tiivistäminen vielä mahdollista ilman valmiiden pintojen purkutöitä. Toinen mittauskerta suoritetaan, kun talo on käytännössä valmis ja voidaan todeta rakennuksen lopullinen tiiveysluku.
Optimaaliset talotekniset ratkaisut tuovat merkittäviä säästöjä laite- ja lämmityskustannuksissa.