Viihtyisyyttä Passiivikivitalossa Itä-Helsingissä

Nelihenkinen Salesvuon perhe asuu Passiivikivitalossa merellisessä Itä-Helsingissä. Jo aiemmin vastaavasta rakennusmateriaalista kuulleina Salesvuot tutustuivat Passiivikivitalojen kohteeseen Kuopion Asuntomessuilla 2010. Oman kodin valintapäätökseen vaikutti erityisesti energiatehokkuus sekä passiivitriplojen helppo työstäminen ja keveys.

Salesvuot käyttivät reilun vuoden mittaisessa rakennusprojektissaan useita ammattilaisia eri työvaiheissa toimiessaan itse rakennuttajina. - Uskalsimme myös itse ottaa vastuulle monia eria rakennustyövaiheita, koska pääsuunnittelijamme oli joustavasti mukana hankkeessamme, kertovat Salesvuot. - Lisäksi Passiivikivitalot avusti ja konsultoi eri tilanteissa.

Perhe on viihtynyt kodissaan mainiosti. - Neljän asumisvuoden kokemuksella olemme huomanneet suunnitteluun käytetyn maltillisen ajanjakson kantavan nyt hedelmää. Huoneratkaisut toimivat, ja talo on tarpeisiimme täydellinen, iloitsevat Salesvuot.

Talon energialähteenä on sähkölämmitys ja leivinuunillinen varaava takka. - Olemme löytäneet balanssin puu- ja sähkölämmityksen kombinaatiosta. Ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenotto toimii loistavasti ja kaikki säädöt on saatu kohdalleen siten, että koko talossa on Passiivikivitaloille tyypillisesti tasaisen lämmintä talvikaudella, myös ulkoseinien ja ikkunoiden lähellä.

- Musiikki on perheessämme keskiössä sekä työnä että harrastuksena. Kivitalorakentaminen mahdollistaa helposti äänekkäämmänkin musiikkiharrastuksen, kertovat Salesvuot. Tämän lisäksi perheen isän ammattimuusikon työtilana on erillinen täysin kellutettu ja äänieristetty soittotila.

Passiivikivitalojen konsepti vakuutti Salesvuot rakentajina täysin. - Materiaalin keveys, muokattavuus, ekologisuus ja kosteusturvallisuus antavat mielestämme riittävästi perusteita suositella Passiivikivitaloa kenelle tahansa!

Laadukasta asumismukavuutta Hyvinkäällä

Hyvinkääläinen nelihenkinen perhe oli aikaisemmin rakentanut kodikseen puurunkoisen talon, jossa oli viihtynyt erinomaisesti. Ensimmäisestä rakennusprojektista jäi kuitenkin vielä intoa päälle, ja muurarin poikana perheen isäntä halusikin vielä rakentaa kivitalon. Sopivan tontin löydyttyä hän tuumasi ”nyt nopeasti tiiltä ja harkkoa tontille niin ruvetaan hommiin”. Isä kuitenkin toppuutteli kommentoimalla ”tekniikka kehittyy, poika”.

Perheen isäntä ottikin sitten selvää mitä tarjolla oli. - "Pyysin tarjouksia ja otin selvää lähes kahdenkymmenen kivitalo- ja elementtitoimittajan kivitalopaketeista. Mukana tarjouskilpailussa oli myös Passiivikivitalot, jonka rakennustapaa olin hiukan epäröiden ihmetellyt vuotta aikaisemmin asuntomessuilla".

Valintakriteereinä uudelle projektille oli laatu, rakentamisen kustannusthokkuus, omatoimirakentaminen, talon asumismukavuus ja turvallisuus. Perusteellisen vertailun ja tapaamisten jälkeen yllätys oli suuri: - Passiivikivitalot oli selkeästi paras ja kustannustehokkain järkivaihtoehto.

Rakentaminen sujui pääsääntöisesti omalla työporukalla. Kulmikasta taloa rakennettaessa kevyiden passiivitriplojen helppo työstettävyys helpotti ensikertalaista kivitalorakentajaa.

- "Rakentamisen yhteydessä ei tarvittu massiivisia rakennustelineitä talon yhdeksän metrin harjakorkeudesta huolimatta lainkaan" Talo valmistui muuttokuntoon yhdeksässä kuukaudessa. - Runkorakenteiden osalta pysyimme budjetissa, missä osaltaan auttoi Passiivikivitalojen tarjoama talon kokonaisvaltainen suunnittelu.

- "Talo edustaa mielestäni tämän päivän "hybridi"-taloa, jossa energiatehokkuudesta vastaa useampi osa-alue". - Osan käyttövedestä lämmittää takka ja aurinkokeräimet. Päälämmitysjärjestelmänä on Tulilattia, joka lämmittää alakerran makuutilat sekä autotallin. Yläkerrassa lämmityksestä vastaa takan varauslämpö ja iv-koneen tuloilman esilämmitys/viilennys, joka on hoidettu maakierrolla.

- Sisäilman laatu ja yleinen viihtyvyys ovat erinomaisia eikä sisäseinien rakenne tuo liikaa kolkkoa kiviseinien kaikua, kertoo Hyvinkääläinen perhe. - Taulunkin saa seinään ilman massiivisia työkaluja.

- Hyviä tapoja rakentaa talo on varmasti monia mutta suosittelemme Passiivikivitaloa ehdottomasti varsinkin kustannustehokkuutta ja helppoa rakentamista arvostaville omatoimirakentajille, sekä kaikille asumismukavuutta, laatua ja riskittömiä kestäviä rakenteita kotiinsa haluaville.

Koko perheen rakennusprojekti

7-henkinen perhe halusi kodikseen laadukkaan ja pitkäikäisen kivitalon, jonka budjetin toivottiin pysyvän kohtuullisena omatoimirakentamisen myötä. Pitkään vaihtoehtona oli myös perinteinen betonieristeharkko, mutta Passiivikivitalo alkoi kiinnostamaan yhä enemmän omatoimirakentamisen helppouden ja siitä saatavien kustannussäästöjen vuoksi. Myös kosteusturvallisuusasioita tutkittiin paljon: Passiivikivitalon terve ja vesihöyryn läpäisevä rakenne sai osakseen suurta arvostusta. Kolmas päätekijä oli energiatehokkuus. Itsekin energia-alalla työskentelevä perheen isäntä tietää, että energiamääräykset kiristyvät radikaalisti koko ajan.

Rakennusprojekti käynnistyi kesäkuun lopussa 2014. Talo rakennettiin hyvin pitkälle omatoimisesti oman työn ohella. Seinien pystytys sujui nopeasti perheen isän hiukan pidennetyn kesäloman aikana. - Vaikka meillä valintavaiheessa ei ollut kuin talomyyjän vakuutus asiasta, olemme nyt voineet todeta, että myös ”amatöörirakentajat” voivat kohtuuhelposti rakentaa laadukkaan kivitalon ilman viivästymisiä.

Materiaalin keveyden ansiosta raksasiivous sujui äidin ja pikkuväen toimesta. Jopa perheen nelivuotiaat kaksoset olivat ahkeria keräämään sahattuja Neopor-passiivitriploja kasaan. - Keveydestä oli myös etua siinä, että kun raksalla ei ollut oman perheen lisäksi muuta työapua, saatoin välillä käydä "heittämässä" katonrajassa rakentavalle miehelle muutaman neliön passiivitriploja, niin ettei hänen tarvinnut kiivetä alas, kertoo perheen äiti Karolina. - Passiivikivitalon seinärakenne myös hylkii veden; on aika stressitöntä rakentaa, kun tietää, että rakenne ei ole kärsinyt lainkaan rakennusajan sateista.

Jo kolmessa kuukaudessa talossa oli seinät, katto ja ikkunat, ja talo lämmin.

Julkisivurappaus siirrettiin projektin loppuun, koska pystytysvaiheessa oli kiire saada talo nopeasti lämpimäksi. Loppuvaiheen viimeistelytöitä sisällä hieman häiritsi ikkunoiden suojamuovit, ja alkukesän sateet venyttivät rappaukseen varattua aikaa. - Rappaus kannattaa tehdä heti kun seinät on pystytetty ja vaikka ennen ikkunoittenkin asentamista, eikä siirtää sitä projektin loppuun tai muuton jälkeiseen aikaan, kertoo perhe vinkkinä muille Passiivikivitalorakentajille. Samalla säästää aikaa ja rahaa, ja pääsee halutessaan pihatöiden pariin aikaisemmin.

Juhannuksena 2015 - vuoden kuluttua projektin käynnistämisestä - perhe pääsee muuttamaan uuteen, rapattuun kotiinsa.

Perustelut, joiden pohjalta perhe päätyi Passiivikivitaloon, ovat pitäneet ja osoittautuneet oikeaksi. Passiivikivitalo on myös hinnaltaan kilpailukykyinen. - Meillä on vain hyvää sanottavaa Passiivikivitalojen kanssa tehdystä yhteistyöstä. Kysymyksiimme on aina vastattu nopealla aikataululla!

Rakennusprojektin vaiheista ja raksa-elämästä viiden lapsen kanssa voit lukea Karolinan blogista http://koti7.blogspot.fi/.

Toukokuussa 2015 Karolina kirjoittaa blogissaan: - Yhtenä päivänä raksalla tajusin nauttivani siitä niin paljon, että huomasin harmittelevani kaikkien ihmisten puolesta, jotka eivät voi kokea tätä. Oman kodin rakentamista.

Helsingin Laajasalosta rakentamiseen sopivan tontin kaupan jälkeen sai alkunsa projekti, jossa rakennettiin samalla kertaa kaksi erillistä A-energialuokan passiivikivitaloa etelään viettävälle rinnetontille.

Lopputuloksina syntyi täydellisen kauniit ja käytännölliset kolmitasoratkaisut, joissa skandinaavinen vaaleus ja kivirakentamisen tyylikkyys yhdistyvät upeaksi kokonaisuudeksi. Tilojen loistavat puitteet niin sisä- kuin ulkopuolellakin antavat asukkaille mahdollisuuden nauttia elämästä täysin siemauksin. Ratkaisuissa talojen sisätiloissa on huomioitu kaikki asiat mitä tarvitaan.

Monitasoiset eri ilmansuuntiin vaikuttavat omat terassit viettelevät pitämään pikku juhlia silloin tällöin tai sitten vain nauttimaan auringosta. Jokaisen asukkaan yksityinen ulkouima-allas on kaukolämmityksen vuoksi edullista pitää "sopivan" lämpöisenä vaikka vuoden ympäri.

Passiivikivitalojen osuus rakennesuunnitteluineen tässä projektissa oli erittäin ratkaiseva, koska todella suurien ikkunapinta-alojen takia rakennusten täytyi olla mahdollisimman energiatehokkaita. Samoin rakentamisen helppous ja nopeus korostuivat isossa projektissa, tuoden säästöjä monella tapaa. Päätöstä valita Passiivikivitalot yhteistyökumppaniksi helpotti myös se, että kosteusturvalliset talot olivat heti pystytyksen jälkeen rapattavissa.

"Ei tämä tullut yhtään sen kalliimmaksi kuin puutalokaan",

puu- ja passiivikivitalon rakentanut Tero Kolehmainen toteaa.

Aloitin suunnittelemaan 2 kerroksista hirsitaloa perheeni kanssa Hämeenlinnaan 2010 ja lopulta rakensimme 1 kerroksisen Passiivikivitalon :) Tutustuin rakennusalan kehitykseen paljon talovalintaa tehdessä ja yhä useammin sana "passiivi" alkoi toistua ja toistua alan kirjoituksissa. Tiesin jo talovalintaa tehdessä, että tulen rakentamaan talon itse, joten omatoimirakentaja-ystävällinen rakennustapa alkoi myös kiehtomaan. Lopulta kaksi sanaa nousivat pinnalle - passiivi ja kivitalo - eli valinta oli todella helppo: Passiivikivitalo.

Vaikka olen päivätöissäni täysin eri alalla, olen rakentanut ja remontoinut useampia kohteita. Talomme oli ensimmäinen kivitaloprojekti jossa olen ollut mukana ja kaikki meni silti todella hienosti. Saimme Passiivikivitaloilta niin selkeät rakennekuvat, että jopa minä pystyin rakentamaan laadukkaan kivitalon niiden avulla, vaikka talomme ei ole kaikkein simppelin. Puutaloon verrattuna, on hienoa kun eristäminen jää kokonaan pois seinien osalta. Lisäksi on huomattavasti stressittömämpää rakentaa, kun ei tarvitse sateista ja eritoten tavaran suojaamisesta huolehtia. Pelkästään nämä asiat näkyvät ihan mittavina säästöinä rakennusaikana. Jos rakennetaan saman vaatimustason puutalo niin ei Passiivikivitalo tule yhtään sen kalliimmaksi kuin puutalokaan.

Lämmitämme taloa Tulilattia-lämmitysjärjestelmällä, jonka rinnalla on lisäksi ilmalämpöpumppu ilmastoinnin vuoksi. Asuimme aikaisemmin 125m2 puutalossa ja nykyinen Passiivikivitalomme kuluttaa energiaa radikaalisti vähemmän. Olen sitä naureskellut, että saunan kiukaan teho on 9 kW ja Tulilattian noin 6 kW eli sauna kuluttaa reilusti enemmän kuin muu talo yhteensä. Olemme asuneet vuodesta 2012 lähtien ja olemme kyllä olleet erittäin tyytyväisiä.

P7030035Passiivikivitalo.Hämeenlinna

 

 

Lisää artikkeleita...

Sivu 1 / 3

Viimeisimmät uutiset

 • 14 touko

  Oikeasti muuttovalmis kivitalo!

  Oikeasti muuttovalmis kivitalo! Passiivikivitalot Nordic Oy ja Evesa Oy ovat solmineet yhteistyön, joka mahdollistaa yksilöllisten kivitalojen toteuttamisen oikeasti muuttovalmiina yhdellä…
  Lue lisää...
 • 14 helmi

  14.2 Tampere

  Torstaina 14.02.2019  klo 16:30 - 18:30 Ukkospuunkatu 14, 33870 Tampere (opastus paikalle Vuoreksen Puistokadulta) Tervetuloa Passiivikivitaloesittelyyn Tampereelle! Loppuvuodesta 2018 valmistuneessa…
  Lue lisää...

Ota yhteyttä

Passiivikivitalot
Areenakatu 7 lh. 1

37570 LEMPÄÄLÄ

0207 780 444

Löydät meidät myös Facebookista!

asiakaspalvelu(ät)passiivikivitalot.fi

 

 

 

 

 

luotettava kumppani