Rakennusurakoitsijan oma Passiivikivitalo!
Oma tutustumiseni Passiivikivitaloon lähti liikkeelle kaikkein armottomimmalla tavalla. Päätin rakentaa yhteisen paritalon hyvän ystäväni kanssa vuonna 2012. Koska meillä molemmilla rakentajaperheillä oli muualla päivätyöt, ja naapurin isäntä rakentamisesta täysin eri toimialalla, halusimme mahdollisimman rakentajaystävällisen rakennustavan. Tämän piti toki täyttää kaikki ammattilaisen tarkat kriteerit – unohtamatta esteettisiä ja kestäviä ratkaisuja, kun kyseessä on oma koti.
Puu ja rappaus rytmittyvät julkisivussa kauniisti
Passiivikivitalon suoraviivainen ja helposti työstettävä rakennustapa oli yksi päätekijä, miksi päädyimme tulevaisuuden rakennusmääräykset täyttävään Passiivikivitaloon. Rakennusmateriaalin helppo työstettävyys antoi eritäin vapaat kädet arkkitehdillemme ja myös rakennusajalle, mikä hieman yllättikin meidät. Rakennustapa, mutta myös sen nopeus pitivät rakentamisen kokonaiskustannukset kohtuullisina. Perinteistä kivitalorakentamista edullisempaa tästä tekee muun muassa pienet teline- ja nosturikustannukset, sekä tietenkin myös pienet lämmityskustannukset.
Anturasta vesikattoon asti yhtenevä teräsbetonirunko, mikä on suojattu hyvällä eristeellä, mahdollistaa myös loistavan rappauspinnan taloon. Kokonaisuudessaan lopputulos oli loistava ja saimme täysin valmiin ja rapatun Passiivikivitalon vajaassa vuodessa.
Tämä Passiivikivitalon suunnittelu ja rakentaminen olikin itselleni lopulta merkittävämpi kokemus kuin osaisin aavistaa. Se on johtanut siihen, että nykyään urakoin päätyökseni Passiivikivitaloja. Olen nähnyt useiden vuosien aikana monenlaista rakentamista, joten tiedän mihin suuntaan rakentaminen on nykypäivänä menossa. Siksi voinkin ammattirakentajana suositella Passiivikivitaloa luotettavana valintana.
- Sami Hietaniemi