Pariskunnan unelmien koti Espoossa - hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
Kuusikymppiset Tiina ja Hannu asuvat kahdestaan reilu 200 neliön Passiivikivitalossa Espoon Kurttilassa. Talo sijaitsee päättyvän tien päässä kauniilla merinäköalalla. Kaksi aikuista tytärtä lapsineen asuvat lähellä ja heillä onkin tiivis perheyhteisö. Perheeseen kuuluu myös 2-vuotias vehnäterrieri Rosa. Alle kouluikäisiä lastenlapsia on yhteensä neljä, joten vilinää talossa riittää varsinkin viikonloppuisin ja juhlapyhinä.
Kurttilaan rakennettu kivitalo on jo kolmas Tiinan ja Hannun yhteinen rakennusprojekti, vaikkakin ensimmäinen Passiivikivitalojen tuotteella toteuttu talo. Pariskunta on aiemmin rakentanut omakotitalon ja Hangon saaristoon kesäpaikan, jossa he viettävät kesäisin paljon aikaa. Mökkeilyn ja puutarhanhoidon lisäksi Hannu harrastaa hiihtoa ja golfia, kun Tiina taas on innostunut koiraharrastuksista; rally-tokosta ja näyttelyistä, myös kansainvälisistä näyttelymatkoista ulkomaille. Hannun ja Tiinan tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu nauttia terveenä mökkielämästä saaristosta, matkustamisesta ja puutarhanhoidosta.
Finanssialalla työskentelevä Tiina toimii johtajana ja Hannu työskenteli myyntitöissä kansainvälisessä yrityksessä. Hannu jättäytyi Kurttilan rakennusprojektin alkuvaiheessa pois töistään antaakseen enemmän aikaa rakentamiselle. Hannu otti vetovastuun projektista ja johti hanketta rakentamisen eri vaiheissa sekä materiaalien kilpailutuksesta.
“Rakennusprojektin johtaminen kävi ihan kokopäivätyöstä”, Hannu naurahtaa.
Pariskunta osallistui yhdessä myös rakennustyömaan siivoustöihin, jotta tontti pysyi siistinä koko projektin ajan.
Kohti käytännöllisempiä asumisjärjestelyjä
Kuten monilla muillakin, Hannun ja Tiinan uuden talon rakennusprojekti sai alkunsa edellisen kodin epäkäytännöllisestä asumisjärjestelystä.
“Edellinen kotimme oli kolmikerroksinen, ja vaikka se oli tilava, se ei enää vastannut tarpeitamme. Tavarat olivat aina väärässä kerroksessa ja koiran tassut piti pestä epäkäytännöllisesti ylimmässä kerroksessa”, Tiina kommentoi.
Toiveena oli myös aiempaa helppohoitoisempi piha, sillä he viettävät kesät saaristossa, eikä puutarhanhoidolle jää paljoa aikaa.
Tiinalla ja Hannulla oli alusta asti selkeä visio, mitä he halusivat uudelta kodilta. He piirsivätkin arkkitehdille valmiiksi luonnokset inspiroituneena samantyyppisestä asunnosta, jota he kävivät ideointimielessä katsomassa.
Kallioisesta tontista muuttovalmiiseen taloon
Pariskunta päätyi valitsemaan Kurttilassa sijaitsevan melko tasaisen, mutta kallioisen tontin. Sijainti oli mieleinen päättyvän tien päässä ja vielä merinäköalalla. Pihakin oli juuri sopivan kokoinen, ei liian iso ja riittävän helppohoitoinen.
Tontissa oli kuitenkin omat haasteensa; kallioinen pohja vaati räjäytystöitä eikä hulevesijärjestelmän rakennus mennyt ihan suunnitelmien mukaisesti. Vesijohdot piti vetää alamäkeen, jonka vuoksi ylimääräistä louhintaa tuli 50 metrin verran.
“Rakennusprojektin alku tuntui aika epätoivoiselta, kun ei nähnyt muuta kuin putkien piilottelua maan alle.” Tiina toteaa. Vesijohdot saatiin kuitenkin vedettyä ja rakennusprojekti pääsi etenemään suunnitelmien mukaisesti.
Pariskunta osti tontin korona-aikana syksyllä 2021. Tontin ostosta maaurakointiin kesti reilu puoli vuotta, rakennuslupaa he odottivat 2,5 kuukautta. Rakennusluvan kanssa heillä kävi tuuri; koronan takia Espoon kaupunki ei ottanut puoleen vuoteen uusia hakemuksia tietyn päivämäärän jälkeen ja he ehtivät jättää lupahakemuksen juuri viimeisenä päivänä ennenkuin hakemusten käsittely keskeytettiin ruuhkan vuoksi.
Yllätyksiä mahtui myös rakennusprojektiin; Tiina ja Hannu olivat suunnitelleet nimenomaan rakentavansa yksikerroksisen talon, mutta tontin kaava ei sitä mahdollistanut. Arkkitehti piirsi kuvat, joissa asuintilat painottuivat alakerrokseen ja yläkerta jäi vierashuoneeksi ja lastenlasten käyttöön.
Talon rungon rakentaminen kesti viisi kuukautta ja muuttovalmis talo rakentui noin vuodessa. Pihan rakentamiseen meni puoli vuotta talon valmistumisen jälkeen.
Passiivikivitalot kilpailukykyisin vaihtoehto
Tiina ja Hannu halusivat ehdottomasti rakennuttaa kivitalon, joten he päätyivät kilpailuttamaan eri kivitalovalmistajia. Passiivikivitalot oli selkeästi kilpailukykyisin ja etuna oli, että he pystyivät heti nimeämään urakoitsijan. Rakennusbuumi oli koronan vuoksi kiivaimmillaan ja kilpailijoiden oli vaikea saada työntekijöitä. “Emme halunneet viivettä rakennusprojektiin, joten valitsimme Passiivikivitalot.” Pariskunta toteaa yhteen ääneen.
Tiina ja Hannu pitivät myös Passiivikivitalojen kevyistä harkoista, joita oli helppo käsitellä. Yksi positiivinen tekijä oli myös se, että sähkötöiden osalta pystyi itse urittamaan sähkövedot harkon sisäkuoreen kuumalankaurittajaa apuna käyttäen ja näin ollen pistorasiat oli myös helppo asentaa omin voimin.
Sekä Tiina että Hannu ovat erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön Passiivikivitalojen kanssa. Henkilökunta auttoi paljon ja vastasi nopeasti kysymyksiin. Runkourakoitsijan osalta työt viivästyivät muutaman kuukauden koronan aiheuttaman rakennusbuumin ja työntekijöiden vähyyden takia.
Rakennusprojektin aikana alkuperäisiin suunnitelmiin tuli muutamia pieniä muutoksia; mm. ikkunat piti vaihtaa auringon suojauksella varustetuiksi. Betoniportaisiin oli arkkitehtikuvissa piirretty harkkokaide, jota ei pystytty toteuttamaan, joten portaisiin vaihdettiin lasikaide. Lopputulos oli parempi kuin alkuperäinen suunnitelma. Myöskin talon terasseja muutettiin ja poistettiin alkuperäisistä suunnitelmista poiketen tontille paremmin sopivaksi.
Budjetin mukainen unelmien koti
Kokonaisuudessaan he kuitenkin saivat taloon kaiken, minkä halusivat. Heille oli tärkeää, että talossa on lasikuisti, avonainen keittiö-olohuone ja kivitasot keittiössä. Hannulle valumarmorinen kylpyamme oli ehdoton. Suunnitteluvaiheessa he juttelivat paljon arkkitehdin kanssa erilaisista ratkaisuista ja kyselivät, mitä ihmiset olivat kokeneet turhaksi. Tämän vuoksi esimerkiksi yläkertaan luonnosteltu parveke ja ulkoporeamme jätettiin toteuttamatta.
Tiina otti vastuun talon sisustuksesta, värimaailma oli heti selkeänä mielessä. He eivät käyttäneet sisustussuunnittelijaa, vaan Tiina sparraili etäkonsultaationa sisustusvalintoja. Konsultaatiosta inspiroituneena auringonpuoleiset seinät maalattiin puhtaan valkoisella ja ikkunoiden vastaiset seinät murretulla sävyllä. Portaisiin laitettiin kokolattiamatto, jotta kukaan ei kaadu tai liukastele. Kattoon laitettiin akustiikan takia sormipaneelin tyyppiset puupaneelit. “En olisi ilman konsultaatiota osannut ajatella kaikkia näin hyviä ratkaisuja.” Tiina iloitsee tyytyväisenä.
Pihan osalta he käyttivät pihasuunnittelijaa, joka teki luonnoksen suunnitelmasta. Kesäaika oli piharakennuksessa niin kiireistä, että Hannu vuokrasi kauhakuormaajan ja levitti mullat pihalle itse. Pariskunta hoiti myös istutukset, mutta kivetykset ja portaiden teko jätettiin ammattilaisille. Pihassa on 100 neliötä siirtonurmikkoa, jota robottileikkuri pitää siistinä.
Kokonaisuudessaan taloprojektin rakennuskustannukset eivät yllättäneet muuten kuin alkuvaiheessa putkitöiden aiheuttaman ylimääräisen louhinnan osalta. Kustannukset kuitenkin kompensoituivat projektin edetessä, sillä pihan rakentaminen oli edullisempaa kuin he olivat budjetoineet.
Tyytyväiset asukkaat
Kun pariskunnalta tiedusteltiin, miltä uusi koti on tuntunut he vastaavat, että talo on juuri sellainen kuin he ovat halunneet. “Korkeissa huoneissa pää ei osu kattoon”, Hannu naurahtaa.
Etelään päin oleva lasikuisti tarjoaa kauniit näkymät melkeinpä ympäri vuoden infrapunalämmittimien ansiosta. Talo tuntuu omalta ja taloon tehdyt ratkaisut ovat käytännöllisiä ja toimivat isommallekin porukalle. Lastenlapset viihtyvät yläkerrassa ja retkeilevät innokkaasti pihalla, lähiretket onnistuvat oman nuotion ääressä.
Talon maalämpö on osoittautunut erinomaiseksi, se on tasainen ja vedon tunne puuttuu. Lisäksi lämmityskustannukset ovat samat kuin tuttavan 50 neliötä pienemmässä talossa.
Loppuun Hannu ja Tiina antavat vielä neuvonsa Passiivikivitalon rakentamista harkitseville; hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, kannattaa suunnitella huolellisesti etukäteen, minne esimerkiksi kiintokalusteet laitetaan, sillä niitä ei voi ex tempore muuttaa.“Passiivikivitalojen rakentajakouluun kannattaa tutustua jo ennen rakentamista.” Hannu opastaa. Hän opiskeli rakentajakoulun materiaalit huolellisesti etukäteen ennen projektin alkamista. Hannu vinkkaa myös, että ammatti-ihmisten mielipiteisiin ja asiantuntemukseen kannattaa luottaa.
Kolme tärkeintä opittua asiaa rakennusprojektin aikana:
- Kilpailuta hankinnat ja tarkista tarjous ja sen sisältö aina huolellisesti.
- Suunnittele ja aikatauluta eri vaiheet.
- Älä ole yltiöaikaoptimistinen, muutoksia voi tulla matkan varrella.